perjantai 26. toukokuuta 2017

Tulenkantaja kärrättiin kamarille

asia-aineistoa lisätty lokakuussa 2018.

Marraskuussa 1923 eräänä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Jyväskylän vartiokonttorin ovesta kävivät niin kantaja kuin tämän kannattelema vastaaja.  Autonkuljettaja Toivo Salmisella oli painavaa syytä molemmille käsille toimitettavaksi. Päivystäjä nosti katseen, katsoi kelloon. Merkitsi järjestysosaston päiväkirjaan öisen lukeman Klo 1.30.

Salminen piteli ohuissa ajohanskoissaan palavaa herkkahipiäistä materiaalia, mutta eihän sitä varmaan tiennyt. Ei ainakaan tuntenut käryä kämmenselän karvoissaan.

Päivystäjä merkitsee kirjaan "Autonkuljettaja Toivo Salminen toi vartiokonttoriin kirjailija Elmer Diktoniuksen synt 20.1.1896 Helsingin kaupungista syystä että tämä ei maksanut kyytiä, sitäpaitsi oli hän nähtävästi juopuneena".

Vastaaja myönsi, kertoi olevansa naimisissa ja ansaitsevansa 1500 markkaa kuussa.  Noinkohan Elmer olisi kuukausiansionsa järkevämmin käyttänyt vaikkapa Kurikan Ajokalutehtaan tuotteisiin, olisihan tuo voinut ostaa humpsauttaa 10 kappaletta käsikärryn linjaaleja (125 markkaa kpl)  ja olisi jäänyt vielä Salmisellekin rahaa kyydistä maksettavaksi.

Diktoniuksen kohtalo?
- Varoituksella selvittyään selvisi.

Asiatyylinen mutta varovaisen spekulatiivinen lisäys keväältä 2018 ylläolevaan keveään helskyttelyyn. Luin juuri Jukka Seppisen kirjan Itsenäinen Suomi vakoilun maailmassa 1917-1945 (Docendo) ja siinä oli mainittua jonkinlainen vakoiluyhteys vuonna 1923 (!!) myös Jyväskylään ja samana vuonna Elmer D on ollut EK:n epäilyksenalainen itänaapurin informantti.

Puhtaan asiapitoinen lisäys syksyllä 2018. Elmer D on vihitty siviiliavioliittoon Jyväskylässä lokakuussa 1923. Sen on uutisoinut mm. Keskisuomalainen 13.10.1923 ilmestyneessä numerossaan. Keväällä 2018 julkaistu teos "Keskisuomalaista kansanperinnettä" herskyttelee sivuilla 56-57 Elmerin 1920-luvun touhuiluista Jyvässeudulla. Vahva lukusuositus ja enkä taatusti spoilaa juttuja tässä yhteydessä.

Lähde: Jyväskylän Poliisilaitoksen arkisto. Maakunta-... siis Kansallisarkisto Jyväskylä.
Tuosta nimenlaajennussyystähän raappahousuissa talvehtiva junttura joutuu ottamaan nykyään lakin kouraansa jo 50 metriä ennen arkiston ovea  - ei myöskään kehtaa enää kävelytieltä pääkäytävää pitkin ulko-ovelle kulkea. Sivusta kuikuillen kuljettava Koskelan J:n tavalla.