keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Luomansuun Antin etsintäkuulutus - viisu tuli rumemmastakin miehestä

päivitetty 5.11.2018 (Kakolalisäyksiä)

klikkaa suuremmaks

Luomansuun Antista tehtyä laulua on elonkerjuuttelun lisäksi seka- että mieskuorotettu . Antti on välillä Anssi.
Tekstin siteeratuin kohta lienee "raha ei lopu eikä ruma tartu". Onko tuo nyt sitten kaksinkertaista uhoa kun etsintäkuulutus oikein alleviivaa Luomansuun "vastamielistä ulkomuotoa". Nimittelevät peräänkuuluttajat olivat Orell ja Ahlberg. En nyt rupea ylioppilasherrain kuvia kollaamaan - liekö ollut virkamiehen viiksien takaa varaa ulkonäön arvoarvostelmiin...

Ilmari Laukkosen Kortesjärven historiassa viisun juttu on asiakirja-aineistojen pohjalta ylöskirjattu. Laukkosen mukaan "puukkojunkkarijuttujen oikeuskäsittelystä syntyneisiin asiakirjoihin tutustuminen kuitenkin nopeasti paljastaa,miten vähän aihetta noiden tapahtumien romantisointiin on ollut". Waasanlehti uutisoi tapon tuoreeltaan 15.6.1889.

Peräänkuulutuksen taustalta löytyi Laukkosen kirjoittamasta paikallishistoriasta maininta, jonka mukaan Luomansuu pakeni vanginkuljettaja Myllymäkeä ikkunasta hyppäämällä ja karkaamalla sukulaistensa luokse Kauhavalle. Etsintäkuulutus oli ilmeisesti jo mm Keuruulle saapuessaan vanhentunut, koska Laukkosen mukaan Luomansuu ilmoittautui myöhemmin vapaaehtoisesti.

Luomansuu sai teostaan kuuden vuoden tuomion. Hän kirjautuu Kakolaan 7.11.1889. Toisin kuin moni muu rangaistusvanki Antti on linnaan tullessaan -viisun uskottavuuskin sitä toki vaatii - ollut rahoissaan. Vastaanottokirjan mukaan 15 markkaa 68 penniä (rapiat 80 eurua). Ulkomuodon kuvaus on asiallisempi kuin etsintäkuulutuksessa. Pituutta ollu 5 jalkaa 9,5 tuumaa (aavistuksen yli 170cm pituinen miehenjuikelo). Arvet luetellaan ja näkemätön silmä. Vankilan rippikirjan mukaan Antti on vapaalle laskettu 25.10.1894. Liekö laskettu tullessaan tuomansa rahat takaisin kouraan...

Kortesjärven historian mukaan hänen kerrotaan lähteneen Amerikkaan 1896 ja hukkuneen siellä uitossa "Sanghais"-jokeen.

Kortesjärven seurakunnan rippikirjassa on merkintä jonka mukaan Luomansuu kuoli Amerikassa 24.11.1900.


Lähteitä: Keuruun seurakunnan arkisto, Saapuneet kuulutukset ja ilmoitukset, Etsintäkuulutukset (1888 - 1918)
Laukkonen, Ilmari: Kortesjärven Historia. Kansalliskirjaston digitoidut sanomalehdet. Kansallisarkisto Jyväskylä: Kortesjärven seurakunnan rippikirjat 1853-1902 (mikrokortit). Kakolan vastaanottokirjat ja rippikirja (SSHY:N kuvatietokanta).