tiistai 19. kesäkuuta 2018

Punakka, tanakka ja hanakka - arvuuttelua Ali Aaltosesta

LISÄYS: tietoa R.Ronsusta.

Nuorena miehenä kuuntelin radiosta viisasten kerhoa. Nyt änkyräikäisenä olisin voinnut lähettää heille kysymyksen.
Mitä yhteistä on kansalliskirjailija Aleksis Kivellä ja kapinapäällikkö Ali Aaltosella?

Vastaus ei liity kirjallisiin töihin. Aaltonenhan oli toimittaja, joka lehdistömiehenä koetti promotoida aatettaan eri puolilla Suomea - myös Pohjanmaalla, vaikka siitä vielä tätä raapustettaessa (19.6.2018) mm. Ali Aaltosen wikipediasivu vaikenee. Aaltonen kirjoitti poliittisen sanoman lisäksi myös kaunokirjallista tekstiä. Sen verran olen digitoidusta lehtiarkistosta Alin romanttisia runonpätkiä vilkaissut ettei niitä tälläinen ykstotinen vanhojen hakkapeliitta-lehtien lukija irvistelemättä pysty tavaamaan. Digitoinnin eteneminen toki tuo eteen myös Aaltosen humoristisempia juttuja - sekä miehen itsensä kirjoittamia että miehestä itsestään kirjoitettuja. En niitä tähän nyt yhtä esimerkkiä enempää spoilaa, kehoitan kansalaisia tutustumaan sanomalehtien digiarkistoon.
Ohessa Kurikka-lehdestä (15.9.1911) herskyvä ote, jossa nimimerkki Kalle Aleksanteri kommentoi Alin touhuja puoluekokouksessa. Nykymaailmassa Aaltosta kutsuttaisiin varmaan hämmentäjäksi?



Olen melko varma että joku viisasten kerhon jäsenistä olisi lopulta oivaltanut vastauksen. Aleksis Kivestä ja Ali Aaltosesta ei ole julkaistu valokuvaa.

Ali Aaltosen karikatyyri viipurilaisessa Ampiainen lehdessä 1915

Aaltosesta on olemassa joitakin piirroskuvia, ja aikalaiskertomusten mukaan hän vältteli ruhmuisen ulkomuotonsa vuoksi valokuvaajaa. Punakapinan aikaan kaartissa oli myös valittu toimintatapaa, joka suosi sitä että päälliköitä ei ehdoin tahdoin altistettu photograafille. Jonkinlaiset paperit Aaltosella on kuitenkin ollut. Hänhän joutui mm. esittelemään niitä tunnetussa kaskussa, jossa oli heti kapinan alkutohinoissaan unohtanut punaisen liinan hattunsa ympäriltä joutuen siten innokkaiden kaartilaisten (joissakin muisteluissa matruusien) pidättämäksi. Kaartilaiset saivat siten alkupäivinä paremmin kiinni omiaan kuin vielä Helsingissä päiväkäveleviä senaattoreja.

Mutta entä vuodet ennen kapinaa? Olihan silloin mm. OHRANA. Luulisi että Aaltonenkin on kuvattu jonkun viranomaisen toimesta.
Yksi vihje voisi liittyä Aaltosen vankilatuomioon. Hän oli Vaasan lääninvankilassa 1912 muutaman kuukauden ajan istuen tuomionsa majesteettirikoksesta. Siitä samasta josta moni muukin vasemmistosenttari. Aaltosen persoonan kuvaileminen on toki jälkikäteistä, mutta tuohon tuomioon liittyy yksi kuvaava esimerkki. Vapaa Sana-lehdessä jossa uutisoidaan Alin vankilatuomion alkamisesta julkaistaan myös kihlausuutinen. Aaltonen osasi siis julkisuustemput vaikka itse esillä oloa "visuaalisessa" mielessä karttoi. Aaltosen kihlauskumppani on ollut neiti Rauha Ronsu. Siinäpä myös jollekin vaasalaiselle sukututkijalle pähkäiltävää.
vKansalliskirjaston digitoidut sanomalehdet
Lisäys 2.11.2018: R.Ronsu näyttäisi syntyneen Korpilahden Muuratjärvellä 1890 (Korpilahti rippikirja 1900-1909 sivu 555) Hän on
muuttanut usean sisaruksensa perässä 1910 Nikolainkaupunkiin (Vaasa). Liekö sattumaa mutta Ali A aloittaa Vaasassa Vapaa Sana-lehdessä samana keväänä.

Jatkuu seuraavassa numerossa....